Metoo - Från berättelser till politik och aktivism

Metoo - Från berättelser till politik och aktivism

#metoo tydliggör det som feminister berättat om i decennier; att vi lever i ett patriarkalt samhälle och att det skapar strukturella problem i alla våra relationer, från de mest intima och ut i de samhälleliga. Aldrig har så många samtidigt vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp. Under den talande # har vi fått höra berättelser från samhällets alla hörn.

Det hoppingivande med #metoo är att det som feminister berättat om i decennier blir tydligt för flera. Det handlar om maktmönster som förts vidare i generationer men som har ställts utanför den politiska demokratiska agendan, antingen i termer av att det tillhör privatlivet eller att det handlar om enskilda kvinnor och tjejer som råkar enskilt illa ut vid enskilda tillfällen. Eller är beskrivningen att det handlar om kvinnor som inte ”tar för sig” i löneförhandlingen, kvinnor som ”väljer låglönejobb, tjejer som ”säger nej fast de menar ja”, som ”är på fel ställe i fel kläder och som dricker fel saker” osv…

När #metoo nu tydligt visar hur stark den patriarkala maktfördelningen fortfarande är, och vilka destruktiva konsekvenser det får, måste vi fortsätta att synliggöra samma mönster på alla områden.

Så vad gör vi nu och framåt? Hur tar vi med oss alla berättelser och synliggörandet av den patriarkala maktstrukturen? Det ska omvandlas till handling.

Kom och lyssna på:
Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ
Emma Knyckare, initiativtagare till Statementfestivalen
Li Kristjandottir, genusvetare och lågstadielärare

i samtal om #metoo – från berättelser till politik och aktivism.

Samtalet leds av Tove Wiréen, skådespelare

Musik under kvällen: Anja Erika
(Anja Erika är artist, låtskrivare, skådespelare, föreläsare och nätaktivist. Hennes mål med allt hon gör är att förändra världen till det bättre, och få andra att förstå att de också kan det.)

Var: 2lång Kvartersscen, Andra Långgatan 30

När: 24 april kl 17-21 (eventet startar kl 18)

Kvartersscenen 2Lång öppnar kl 17:00. Vi har restaurang med mat/vin/öl. Se meny här, http://2lang.se/mat-dryck/
Vi stänger kl 23:00
Fri entré!

OBS! Plats för 100 pers, först till kvar så kom i god tid!
Tillgänglighet: tillgänglighetsanpassad toalett, 2Lång ligger på markplan utan trappor. Entré direkt från gatan. För frågor kontakta frida@2lang.se

2Lång samarbetar med sensus-svart

tis 24 apr

18:00 - 21:00

Först till kvarn!

Du gillar kanske det här också?