Psykologer Föreläser

Psykologer Föreläser

”Bantar- det gör väl alla ibland” – om kroppsuppfattning och ätande

Brukar du banta eller har du personer i din närmsta omgivning som är eller mer eller mindre upptagna vid kroppens utseende och mat? Psykologerna Alex Pimenta & Louisa Löfving ger oss en insikt i psykologiska mekanismer bakom beteendet och exempel på förebyggande förhållningssätt och strategier.

De skriver:
”- Härligt med LCHF, få gotta sig och ändå gå ner i vikt
”- Lördag är svulladagen, i veckan äter jag sunt
“- Fy vad plufsig jag är efter allt jag unnat mig under semestern
”- Jag äter bara bönpasta, försöker att hålla nere kolhydraterna
”- Måste köra igång med träningen nu, bara 3 månader kvar till sommarkroppen

Visst händer det att vänner, kollegor, eller kanske du själv, uttrycker dig så här lite då och då. Folk bantar, eller försöker ”leva sunt”. Att kontrollera maten i syfte att förändra kroppen är extremt vanligt även bland människor som inte uppfyller kriterier för en ätstörning. En del tycker inte att lite bantning inkräktar nämnvärt på livskvaliteten. Andra kan uppleva en kontinuerlig oro/ångest kring att hela tiden behöva hålla sig till, alternativt misslyckas med att hålla sig till ”regelboken”. Utifrån psykologisk forskning vill vi belysa hur bantning och kroppshets fungerar beteendemässigt. Vi vill också visa på alternativa sätt att förhålla sig som kan bidra till att förebygga såväl mildare oro kring mat/kropp som kliniska ätstörningar. Målet är att åhörarna får med sig konkreta strategier som kan bidra till ökad livskvalitet för människor som brottas med oro/ångest kring mat/kropp.”

louisa-alex2-FullSizeRender

Louisa Löfving arbetar som legitimerad psykolog och driver mottagningen Göteborgs KBT-praktik sedan 2012. Här arbetar hon framför allt med individuell KBT-behandling. Hon har bl.a. vidareutbildat sig i metoden CBT-E en av de, inom KBT-fältet, ledande behandlingarna för ätstörningsproblematik. I samband med det har hon även handletts av grundaren för CBT-E, Christopher Fairburn, inom ramen för ett större forskningsprojekt vid Credo Oxford. Tidigare har Louisa arbetat som kliniker inom företagshälsovård, psykiatri och primärvård i både privat och offentlig regi. Hon har särskild vidareutbildning i krishantering, traumafokuserad KBT (PE), och dialektisk beteendeterapi (DBT). Louisa arbetar även med utbildning och handledning och anlitas ofta av Göteborgs universitet som gästföreläsare på psykologprogrammet inom området kris och trauma.

Alex Pimenta arbetar som legitimerad psykolog/organisationskonsult och driver egen verksamhet inom KBT-mottagningen i Göteborg. Hon har varit verksam inom ett flertal privata psykologkonsultföretag, och under en period arbetat som platschef. Alex har bl.a. vidareutbildning i metoden CBT-E en av de, inom KBT-fältet, ledande behandlingarna för ätstörningsproblematik. Hon har i samband med det handletts av grundaren för CBT-E, Christopher Fairburn, inom ramen för ett större forskningsprojekt vid Credo Oxford. Alex arbetar även med parterapi och handleder/utbildar psykologer utifrån IBCT/DBT för par. Utöver kliniskt arbete arbetar Alex med organisationsutveckling och tar uppdrag inom verksamhetsutveckling, implementering, chefsstöd, konflikthantering, samt handledning/utbildning. Alex undervisar återkommande studenter vid Göteborgs universitet, kommunikatörsprogrammet.

 

Kvartersscenen 2långs bar & restaurang har öppet från 18.00 – 23.00
För bordsbokning mejla frida@2lang.se
Vår meny hittar du här!

2Lång samarbetar med sensus-svart

ons 8 Nov

19:00 - 21:15

100 kr

Du gillar kanske det här också?