På 2Långs Humorskola är leken central och vi är övertygade att lust, både inom drama och komedi, är skådespelarens bästa drivmedel. Utbildningen bedrivs på Kvartersscenen 2Lång där du kommer att redovisa flera av dina arbeten för en publik.

2Långs Humorskola

2Långs Humorskola är ett produktionsinriktat år med fokus på humor,  komedi och mötet med publiken.

För att lyckas med humor måste man testa, misslyckas, lyckas, testa igen och riskera att misslyckas ännu en gång.
Under ett år på 2Långs Humorskola får du under två dagar i veckan möjlighet att utforska komedins underbara värld. På skolan är scenen alltid nära och du får möjlighet att spela för publik flera gånger under året. Under året går vi igenom impro, clown, stand up, skriva humor/sketcher och film. Under året tränas ni också i röst och kropp. Vi tar in en mindre klass på 8-12 personer. Vi lägger stor vikt vid våra elevers utveckling, under utbildningen kommer du få mycket personlig återkoppling.

Ansökan för läsåret 2021/22 är stängd, ansökan för nästa läsår öppnar inom kort. Välkommen in med din ansökan!

Info läsåret 2021/22

Termin 1 30 aug – 14 dec 2021
Termin 2 10 jan – 17 maj 2022
Utbildningarna hålls på måndagar och tisdagar kl 9:00-16:30.
Pris: 26 000:- per termin inkl. moms
Plats: Kvartersscenen 2Lång Andra Långgatan 30, 413 27 GÖTEBORG
Frågor? Maila frida@2lang.se eller kom in till oss på 2Lång och prata!

Utbildningen är privat och ej CSN-berättigad

 

 

MÅL

Efter examen från 2Långs Humorskola har du:

 • Ett fördjupat sceniskt självförtroende
 • En fördjupad förståelse för hur komik skapas och fungerar eller inte fungerar i mötet med en publik.
 • Förutsättningar för vidare studier på högre nivå och/eller möjligheter till att arbeta som skådespelare samt kunskap om att forma och producera sceniska föreställningar
 • Gedigen erfarenhet av humoruppsättningar
 • En lustfylld och inspirerande inställning kring teater, komedi och sceniskt arbete

MÅLGRUPP

För att bli antagen till 2Långs Humorskola ska du antingen ha yrkeserfarenhet, gått 2Lång Teaterskola År 1 eller motsvarande utbildning på annan teaterskola som ex. Wendelsberg, Skara skolscen, Nordiska eller Fridhem.
Alla som ansöker får komma på intervju.

ÄMNEN/PRODUKTIONER

Improvisation

Föreställningar: 2 och kontinuerligt deltagande i VM i impro
Lärare: Frida Sundström mfl

Improvisationsteater är en källa till glädje och kreativitet för både publik och skådespelare, det ska alltid spelas från hjärtat och med uppriktighet. Lust, tillit och den gränslösa fantasin blir grunden i en lekfull start på terminen. Improvisation ligger sen löpande under hela utbildningen. Vår improvisationsteater är baserad på Keith Johnstones idéer.

Clown

Lärare: Tobias Rosén
Föreställningar: ja

Fördjupning i clown med utgång ifrån maskarbetet i Commedia dell’arte. Vi kommer jobba utifrån clownens regelverk och det fysiska uttrycket för clownens närvaro och synlighet. Vi kommer under perioden jobba med sikte mot scenen och en produktion där text nödvändigtvis inte kommer vara det centrala arbetet utan snarare det fysiska och det tysta spelet. Vi utforskar clownens scenspråk och de improvisationer som uppstår i mötet med publiken. Tittar även närmare på hur vi tar tillvara på de innerliga och det kärleksfulla misslyckandet som är clownens styrka.

Stand up

Lärare: Emma Knyckare

Emma Knyckare är en mycket uppskattad och flitigt anlitad radiopratare, programledare, konferencier, teaterapa, galavärd, skribent, författare och festivalarrangör. I början av 2018 gjorde Emma sin bokdebut med ”Hit med flaskan”: handbok för panikslagna mammor”.
Emma har under flera år varit programledare för bland annat ”Morgonpasset” och ”Tankesmedjan”. År 2013 var hon programledare för ”Musikhjälpen” och samma år fick hon sitt eget radioprogram – ”Knyckare i P3”.
Emma har ståuppat sedan 2009  och uppträder ofta på olika klubbar runt om i landet. Hon har även deltagit i standup-turnén ”Badjävlar”, varit på Europaturné och ståuppat i bl.a. Spanien, Tyskland och England och kör regelbundet standup-klubben ”Hybris” i Göteborg tillsammans med Ina Lundström.

Vad tycker klassen är kul?

Vi tittar  på roliga klipp och skrattar och skrattar kanske inte. Rotar lite i varför det är kul och inte kul. Vad är egentligen funny bones?

Kropp/roliga karaktärer & figurer

Lärare: Magnus Hjelm

Ni får hitta/skapa figurer och utveckla dessa som ni sen tar med er in i humorproduktionen på våren. Mer info inom kort.

Komedins historia

Föreläsning om komedins historia.

Lärare: Ola Sigurdson

Ola Sigurdson är professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet och författare till trebandsverket Gudomliga komedier: Humor, subjektivitet, transcendens (Glänta 2021).
 
I föreläsningen om humorns historia kommer Sigurdson att diskutera hur förståelsen av humor har förändrats mellan antiken och renässansen från en instrumentell till en existentiell förståelse av humor och hur den existentiella förståelsen av humor när en kulmen under den tyska romantiken. Föreläsningen om historien vägleds av den filosofiska frågan om vilket slags väsen en människa måste vara för att kunna uppfatta något som roligt.

Skriva humor/sketcher

Lärare: Emma Knyckare och Åsa Gustafsson

Sketcher, monologer, satir mm.

Åsa Gustafsson: Skådespelare, manusförfattare, krönikör, musiker och regissör med humor, musik och politik som utgångspunkt. Utbildad vid The Commedia School i Köpenhamn bl a. Åsa har skådespelat i tv-drama, film och på scen. Hon har arbetat med radio och tv i olika roller, som komiker, programledare och bisittare och har fått uttrycka sig som krönikor i press och radio. Har medverkat både i tv och radio.

Humorproduktion/humorshow

Föreställningar: ja 3-5 st
Regi: kommer inom kort

Större produktion typ sketch-show eller fars, som ni arbetar med under en längre period som leder till en premiär. Ligger på våren så allt ni lärt er kan tas med i humorshowen, karaktärer, sketcher och idéer.   

Film

Lärare: Lorentz Välitalo

Filmkurs där ni lär er filma och klippa komedi med mobilen. Teaser/trailer-kunskap ingår också. Mer info inom kort.

Lollo har över 10 års erfarenhet från filmbranschen, har arbetat både med reklam, drama och kommunikation på olika nivåer. Flerfaldig vinnare av SM i kortfilm på tid och är dessutom rätt trevlig. Arbetar just nu som motion designer/producent på reklambyrå och frilansar vid sidan som filmklippare och designer. Lollo har tidigare undervisat på 2långs teaterskola i kursen “film för skådespelare” som varit mycket uppskattad.

Röst/tal & sjunga kul

Lärare: Hanne Juul

Kontinuerlig träning under hela året.

Vissångerskan och pedagogen Hanne Juul har 30 års erfarenhet av röstarbete från sin tid som lärare och ledare av Nordiska Visskolan i Kungälv. Som pedagog jobbar hon med alla som vill ha rösten som verktyg i sitt uttryck, sångare, skådespelare, radiojournalister.

ANSÖKAN

Du ansöker till 2Långs Humorskola genom att fylla i ansökningsformuläret nedan. Du kommer därefter att kallas till en ansökningsdag. För att söka till 2Långs Humorrskola krävs det att du är minst 18 år. Någon övre åldersgräns finns ej. Du behöver inte ha högskolebehörighet för att söka till 2Långs Humorskola.

Så här går ansökningen till:
När vi fått in din ansökan blir du kontaktad och får komma till teatern för en intervju och information om skolan.
Du behöver inte förbereda något till ansökningsdagen.

Besked om antagning lämnas några dagar efter att vi har träffat dig.

Utbildningen är privat och alltså inte CSN-berättigad. Priset för utbildningen är 26 000:- per termin inkl. moms.
Har du frågor om utbildningen, kurserna eller annat så är du välkommen att kontakta oss. Maila frida@2lang.se eller kom förbi 2Lång och prata med oss och kika på lokalerna!

Anmälningsformulär

  Namn *

  Email *

  Telefon *

  Personnummer *

  Tidigare utbildning *

  Teatermeriter *

  Förväntningar *

  Hur hörde du talas om 2Långs Humorskola? *