Psykologer Föreläser

Psykologer Föreläser

Meningsfullhet och Livsmening – när livet går sönder

Har du någon gång varit i en livssituation där du famlat efter meningen med livet och tillvaron? Har du tvingats inse att vad du trodde var tryggt och säkert inte var det? Hur har du mött och hanterat detta och hur ser du på din mening idag och i framtiden?

Karolina Isberg föreläser om meningsfullhet och livsmening. Två ord som betyder nästan samma sak, men just bara nästan. Hon är psykolog och teolog och kommer att berätta om hur psykologi och livsåskådning tillsammans säger något om vikten av mening när, eller om, livet går sönder.

Hon skriver:

”Meningsfrågorna har en tendens att leta sig in i tillvaron, vare sig vi vill det eller inte. Ibland som ett enkelt ifrågasättande om vad som känns meningsfullt i en viss situation eller förknippat med ett särskilt val. I andra fall kan det handla om vad som egentligen är meningen med livet eller om det finns någon mening överhuvudtaget.

Inom psykologin har man undersökt hur det kan komma sig att en del människor tycks gå igenom ett helvete på jorden och ändå lyckas skapa ett gott liv och en framtid åt sig själva. Vilken roll har upplevelsen av meningsfullhet i detta?

Inom teologin har man kartlagt människors livsåskådning och hur livsmeningen blir bärande genom tider av kris. Vore det inte därför intressant att kombinera dessa likartade begrepp, meningsfullhet och livsmening, för att få en större förståelse för vad mening kan vara, hur vi kan skapa det och vilken roll den får i tillvaron?”

Isberg

Karolina är leg. psykolog sedan mer än tio år tillbaka och har också en kandidatexamen i teologi. Hon arbetar helst i gränslandet mellan psykologi och livsåskådningsfrågor och driver bolaget Kintsukuroi. Det är ett japanskt uttryck som betyder Laga med guld och härstammar från den gamla japanska keramikkonsten, där trasiga kärl lagades med guld för att kunna användas igen. På så sätt blev den lagade keramiken vackrare och mer värdefull än det var från början.

Läs gärna Karolinas blogg på hemsidan: http://kintsukuroi.se

Kvartersscenen 2långs bar & restaurang har öppet från 18.00 – 23.00
För bordsbokning mejla frida@2lang.se
Vår meny hittar du här!

2Lång samarbetar med sensus-svart

ons 16 maj

19:15 - 21:15

120 kr

Du gillar kanske det här också?